Intră acum și în grupul de
Una dintre cele mai importante expoziţii găzduite de Muzeul de Istorie din Suceava după 1990, “Arta orfevrăriei între gotic şi baroc” a fost deschisă vineri, în prezenţa oficialităţilor sucevene şi a directorului general al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca.
Expoziţia cuprinde 85 de piese (potire, sfetnice, pahare, pixide, cruci, căni de lapte, zaharniţe) provenite din tezaurul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, din argint şi argint aurit, cu o valoare totală de asigurare de 1.416.515 euro.
Reamintim că Muzeul Brukenthal din Sibiu este cel mai mare muzeu din România şi al treilea muzeu public, ca vechime, din lume. “Naţiunea săsească a îndrăznit să îşi perpetueze istoria şi a îndrăznit să scoată din Biserică bunurile de preţ şi să le doneze Muzeului Brukenthal, în vremuri când nimeni nu-i obliga. Au fost conştienţi de faptul că valoarea culturală este mult peste valoarea biologică. Obiectele expuse sunt aurite şi au o mare valoare istorică, deoarece toate au fost folosite în cultul practicat de Bisericile din sud-ul Transilvaniei”, a arătat Sabin Adrian Luca.
Vernisajul expoziţiei a reunit un public numeros, alături de oficialităţile sucevene: preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Alexandru Băişanu, prefectul Sucevei, Florin Sinescu.
Cu această expoziţie, Muzeul Bucovinei a încheiat seria de manifestări în realizate în colaborare cu Muzeul Brukenthal, unul dintre cei mai importanţi parteneri ai instituţiei muzeale de la Suceava. Potrivit directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, pentru anul viitor, colaborarea va continua, cel mai probabil cu o expoziţie de pictură germană, sec. XVI–XIX.
Intră acum și în grupul de